Blogg

Status

Tänker på status & hierarkier som vi inte pratar om men som i högsta grad finns. Tänker på min egen status som kvinna, mamma, syster, vän, egen företagare, dansare, skådespelerska, chef, konstnär, författare, bloggare, koreograf, regissör, människa.... 

 

Fult att vi definerar någon som mer populär egentligen i vilket sammanhang som helst, om det är i en skol klass, eller i familjen, politiken, eller på arbets marknanden,  bland konstnärer... osv. Men vi gør det hela tiden obetänksamt, det är överallt oavsett vi vill eller inte, eller?

 

Vem eller vad som får uppmärksamhet ser jag ofta som förrvirrande & tids relaterat & skrämmande tillfälligt. Många ville nog hävda att jag har fel & kanske har jag det...& det finns mer om det & runt det. Fler lager...

 

Men det finns någon form av önskan eller behov för att ha en pidesal där vi kan glorifiera personer eller strukturer, beteenden som på något sett har fått mer status eller populäritet än andra. Inte alltid för att dom är moraliskt eller etiskt "högare" (vem som nu kan bedömma det). Men helt enkelt för att det ligger i vinden att stötta den eller detta, vara en del av något större än en själv. Ett paraply som vi alla kan mötas under. Något vi igen kan kalla "VÅRT".

 

Det skrämer mig att människan är så enkel att strömen kan vara så stark att vi inte speglar oss själva att vi glömmer att reflektera & våga ta individuella val. Att det finns en tid för samman komst, & en tid för ensamhet, att allt har en plats i naturen & vi inte behöver sätta ett värde.

 

Inte bara vara emot för att vara emot.

Inte bara ha princip för principen skull.

Inte bara följa för följandet & enkelhetens skull.

 

Att vi så ofta undviker konflikt av rädsla, eller går in i konflikt utan ödmjukhet, eller håller på princip koplat till stolthet. 

 

Va händer i oss när vi håller en annan människa högare än vår nästa. Som om illusionen av någon eller något längre bort är bättre än det som är nära. Att inte våga se det som är precis vid våra fötter eller vår egen spegelbild.

"Gräset är grönare på andra sidan"... 

 

Jag vet inte. 

Men vi har slutat se varandra, slutat lyssna, slutat sensa, slutat vara ärliga. Allt som finns ska vara konkret för att det ska existera, för att vi ska förstå, för att vi bör, vara en del av något tillsammmans med någon annars är vi ingen. Det måste upplevas & bokföras. Om inte finns det inte? Eller läggs det under ettiketen "mombojumbo" allt det vi inte ser, det vi inte kan ta på, energierna som skapas som känns men inte "syns" (jag ser dom, lika konkret som något annat).

Vad med att säga detta förstår jag inte... och att det är ok att inte førstå & enas under det faktum att vi förhåller oss olika, men har en önskan eller en vilja att släppa varandra fria. 

 

Att i skolan vara trygg i att vi har olika evnen & egenskaper som har sin plats, att i politiken kunna rösta på flera parti, för dom har olika bra poänger..., att tycka konstnärer skapar dålig konst idag & magisk konst imorgon, att ett "syriskt" barns födelsedag är lika stort som kungens & oxå förtjänar en kortege... 

 

Jag känner mig bort tappad, men jag vet att jag gillar inte att jag känner mig fångad i någon form av ikke belys av detta perspektiv. Att jag inte får säga vad jag tycker för det stör ordningen.  Att orättvisan smeks medhårs varje dag & i en form av populäritets våg utan syfte & reflektion. 

 

Jag vill inte ha kamp... men jag ställer mig undrande till det faktum att vi accepterar detta var dag i litet & stort & eftersom vi inte kan ta på det så finns det inte.

 

"Om ingen ser mig finns jag då"

 

MFD

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Britt Kristin | Svar 24.08.2019 01.33

Ein vakker og vond tekst, ein tekst som gir gjenkjenning og gjenklang, tankevekkande, og vemodig.

camilla frohm | Svar 12.05.2017 11.54

Är manniskan skapelsens krona med SKAPARENS unika uppdrag,
anpassat för varje individ?
Om inte Gud finns är allt tillåtet! Dostojevskij
i Bröderna Karamansov

camillavanilla | Svar 12.05.2017 11.52

Vad är en människa? Ett socialt djur? Djur? Djurriket har hierarkier!
Den svage går under sen går utvecklingen vidare...Det är utveckling enligt
socialdarvinism

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.08 | 01:33

Ein vakker og vond tekst, ein tekst som gir gjenkjenning og gjenklang, tankevekkande, og vemodig.

...
18.06 | 22:11

Giving is the key........,to living!
Film: Hidden figurer!!!
Klem

...
12.05 | 11:54

Är manniskan skapelsens krona med SKAPARENS unika uppdrag,
anpassat för varje individ?
Om inte Gud finns är allt tillåtet! Dostojevskij
i Bröderna Karamansov

...
12.05 | 11:52

Vad är en människa? Ett socialt djur? Djur? Djurriket har hierarkier!
Den svage går under sen går utvecklingen vidare...Det är utveckling enligt
socialdarvinism

...
Du liker denne siden