Blogg

Föreställningar

Ja, jag vet att ni ser det som underhållning...

 

Men när jag väljer vilket stycke som ska sättas upp i min regi, använder jag lång tid för att bestämma mig. & har många, många, många & alldeles för många tankar om varför just den föreställningen ska sättas upp & om publiken är mottaglig før det i denna tid eller inte. Hur det kommer presenteras & om  & vad folk kommer att förstå eller inte.

 

"Cabaret"

En så stor föreställning som fler borde se & sätta i nutids kontext. Fick kommentaren om att den kan man ju inte sätta upp på en Vidargående skola, den handlade ju bara om sex. Som tidningen/avisen oxå så fint följde upp med sex & nakenhet.

Då har man tydligen inte följt med... Cabaret før mig & många med mig som fördjupar sig i både historia & texter & handlingar & inte applåderar ut att allt som på ytan ser magiskt ut. Vet att Cabaret är i sitt fulla djup ett hög aktuell stycke. Med sin mellan krigs tig & underpyrande nationalisme, där människan lever ut sin frihet & letar efter sig själv & sin trygga punkt i enn mellan krigs tid som förer till en av historien värsta krig. Som har stora likheter med dagens situation, där vi alla är rädda før att förlora vår välfärd & inte vill släppa in vad som helst som vi inte känner in verken i vårt hem eller land. Där allt som politiskt pratar till vårt lilla perspektiv känns tryggt & meningsfullt. Med allt utanför vår fyrkant verkar allt för kompliserat att ta i, då det kräver allt för stora offer för vår lilla ego värld. 

Där vi egntligen bara vill njuta livet & se till att jag & de mina har det bra & inte måste förhålla oss till vad det gör med den stora bilden om alla är lika egoistiska & små tänkande. Såm får/sau följer vi flocken utan att egentligen reflektera. Så ingen kan väll skylla på någon av oss... 

Jag brydde ju mig bara om mig & mitt, gjorde jag inte?

 

"En venn i døden"

Ett ungdoms drama, där vi visiterade "Den Nationala Scenen", där vår ungdom möter sin egen ignorans i sin egen okunskap & förståelse för någon annas liv & kultur. Där i vår teater form tar publiken med på hur det kan kännas på kroppen att vara den som blir utsatt, mobbad, isolerad, hotad, gräns satt, förtryckt, trots att vi bara ser oss som helt vanliga människor med bara en liten önskan om att få vara ifred. Som i ett möte av en mardröm, en äkta mardröm där ingen får stänga sina ögon.

Detta dramat är skrivit av en ung författare presenterat av unga skådespelare & är helt unikt & genom arbetat med både sin presentation & förhållande till varandra men oxå länken ut till publiken. Detta har varit ett av mina höjdpunkter på flera år. När vi bestämde för att göra detta i på vårt alldels egna sätt sa jag:

Antingen är detta genialiskt eller helt idiotiskt & vi landar helt pladask! 

Har du inte sett detta stycket? SE DET & fråga dig själv vem du är i allt detta?

 

"Super Klima"

Vår värld är påväg att förgöras. Människan är nog det enda levande "djuret" som både kanibaliserar sig & utrotnings hotar sig själv till den grad & på så många sätt att man är faktiskt totalt lost i att se sig sjlv i spegeln. 

I denna föreställning får vi möta oss själva i både vår personliga syn på miljö & hur vi behandlar den i vår vardag. Men oxå va det egentligen är som sker. Detta är ett stycke som har varit sprid över hela Norge för att belysa vad vi egntligen gör med oss själva & vår egen värld. 

Miljöfaror som vi faktiskt väljer varje dag utan att reflektera & i vissa fall faktiskt av ren lathet väljer fullt medvetet av vad det egntligen gör med oss & jordens framtid som i fakta är på väg att förgöras & vi sitter & tittar på & dricker upp vinen som om vi ser på en fin solnedgång. Levande begravna. 

Bara en tanke men en stor till os kanibaler.

 

"Taremareby"

I en annan dimmensjon djuparae än vad du tror, djupt ner på botten i denna klassiker. Kan vi tryggt sitta & se egoism & storhets vansinne pågå, utan att vi egntligen behöver sätta oss själva så djupt in i det. 

Men tittar man noga på stycket finns det en rollefigur/karaktär där man kan sätta sig själv iin i vilken roll man själv spelar & vilka roller omgivningen har.

Välj själv om du är på toppen av samhälshiriarkin eller en efterföljar, en problemlösare eller nyfiken i en strut, överlevare eller efterföljare... Se dig själv två gånger så finner du nog vilken roll du spelar i ditt eget liv. 

Intressant i ett micro perspektiv.

 

"Nötteknekkaren"


Den bortskämta flickan vill ha mer får mer & önskar sig mer & på en surrialistiskt sätt tas hon vidare i en dröm vrld större än sig själv. Otacksamheten får aldrig ett ansikte & klassikerna ska få lova att ha sin julstämning...

Men vad är det egntligen som sker med Flickan som får allt, vad representerar onkelns girighet & föräldrarnas avundsjuka till rikedom. Vad drömmer vi om när våra leksaker går sönder. Ser vi varandra i vår egen familje fest eller slutar festen i kattastrof så vi får somna in i sorg i vår egen dröm värld där vi får ännu mer av det vi redan har. Mycke vill ha mer i detta jul drama & jag ville denna gång inte packa i denna tanken i en vacker klassiker som den annars presenteras i. 

Nötteknäckaren är kanske en klassiker men en relativt tragisk sådan. Vackert & storsleget ska det vara men en känsla av tomhet när scen teppet går & vi lämnas till vår egen jul stress med egen prioriteringar .... som vi har i våra egna händer om vi vågar det vill säga!

 

JA, som ni förstår hade jag kunnat skriva hur mycket som helst om varje stycke jag väljer att sätta upp. Fullt medveten om att den största delen av publiken & även mediala kritiker reflekterar allt för lite om vad det egentligen var dom såg. Det går mer i om man gillade det eller bara koste sig. Vilket är fullt lov!!!

 

Det hoppas jag att min publik gjort, kost sig för det har jag gjort men kanske inte på samma sättVinker

Sån till efter tanke....

 

MFD

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.08 | 01:33

Ein vakker og vond tekst, ein tekst som gir gjenkjenning og gjenklang, tankevekkande, og vemodig.

...
18.06 | 22:11

Giving is the key........,to living!
Film: Hidden figurer!!!
Klem

...
12.05 | 11:54

Är manniskan skapelsens krona med SKAPARENS unika uppdrag,
anpassat för varje individ?
Om inte Gud finns är allt tillåtet! Dostojevskij
i Bröderna Karamansov

...
12.05 | 11:52

Vad är en människa? Ett socialt djur? Djur? Djurriket har hierarkier!
Den svage går under sen går utvecklingen vidare...Det är utveckling enligt
socialdarvinism

...
Du liker denne siden