Blogg

Kvinnodagen-min egna vardags kamp

Det är mycket som kan sägas om denna dagen & mycke som sägs på denna dagen. Temat 8 Mars har så många lager av tankar både fakta & i känslor. Vad man än säger eller gör kan det sned viridas eller provosera någon eller i vissa fall inte provosera eller var effektiv nog för det man menar ska vara effektivt i debatter. Några förhåller sig inte tilll denna dagen i det hela & menar den är förlegad & inte behövs längre andra menar att skevheterna mellan könen är irrelevanta. 

 

Oavsett vart man står i debatten så är jag (detta året) för trött till att ta "kampen" men väljer att dela några av upplevelserna man i vardagen möter som den "fria" & "priviligerade" kvinnan i skandinavien: 

 

  • I budget möten, förhandlings möten eller kontrakt skrivning, blir samtals formerna för enklade i tal språk & fakta bemötandet eller lag genomgång. Detta ersätts med stirrande blickar, leende/smiland kommentarare med undertoner som ingen kan ta på. Alternativ uttråkande blickar om man inte fnittrar/fnisar  till skämt/spök som i utgångs punkt är helt fler plasserade i situation.  Man får frågor som "Hur känns det?", "Så käckt att du ville göra detta för oss", "Hoppas det inte kommer slita dig ut" osv. Allt på ett känsloplan.

Om du nu inte skulle möta detta med känslomässiga uttalanden utan förhålla dig strikt formellt får man höra efter kommentarer som: "Hon är så sval", "Vilken bitch", Att någon orkar jobba med henne" alternativt att dom inte väljer att jobba med dig igen för du var inte "trevlig" nog.... 

 

  • Bland "vänner" ibland familj kan man få höra att man jobbar för mycke... "det kan inte vara bra för barnen att driva eget" alternativt "Vad tycker mannen om det". Speciellt när barnen är så små. Skulle man våga dra det till att fråga varför man inte kommenterar mannen på samma sak som jobbar fler "familje timmer" så blir man satt i ett femenist bås som inte är med positiv ettiket.

Kommentarer som: "Jobbar du nu igen", "Var är barna då", "Vem är det som lagar middag då", "Hur räcker du allt", "Tycker du verkligen det är värt det", "Blir deu inte sliten", "Har du inte tänkt på att byta jobb eller jobba lite mindre", "Du må inte slita det ut", "Du behöver ju inte vidarutbilda dig" osv. Alla kommentarena ska förhålla sig till som omtänksamhet att jag känner mig otillräcklig & dömd  får jag bara komma över det är så det är att vara kvinna jag ska ju vara glad att jag kan "välja".  Har männen det lika undrar jag då... inga män jag mött hittils har kunnat bekräfta att dom förstår vad jag snackar om.

 

  • Om man är "ute" & någon gång & någon av andra könet vågar ta sig fram till en efter att klätt av dig med blicken under ett intag av x-anatl enheter från andra sidan av baren. Dom kommer fram till dig & frågar "snällt" om dom kan få bjuda dig på något att drika. Om du säger ja kan du riskera att måsta säga ja till sex senare under samma kväll alternativt bli kallad hora för att du hade misslett hankönet som du helt plötsligt vet har finaste villan, topp jobba & ett semester hus som dom åker till x-antal gånger till under året för dom kan. Om du väljer att säga nej eller bjuda tillbaka på en drink så kan det riskeras uppattas som ointresse eller hotande & allt för självständig & då heller inte kvällens höjdpunkt.

Om du skulle uppfattas allt för självständig eller ha för avancerat ordför tillkallas oftast fler hankön som kan sätta dig lite på plats genom "Manlig" intern sjargong. Om du nu skulle parare detta & inte bli närvös risikerar du att bland honkönen verka för hög på dig själv & lössläppt & bland hankönen som alldeles för stark & ouppnålig men underhållande för begge parter. Allt efter spel av detta fenomen må du bara tåla du har ju lagt upp till det själv. Kommetarer som "Du ser kåt ut", "Sluta stöt på mannen min", "Du kan få oss båda om du vill", "Vem tror du att du är", "Sluta spela svår", "Vet du vem jag är", " Du kan säkert få vilken man som helst på fall", "Vet du vad jag tjänar", " Vart tog du vägen" osv.

 

Dessa små vardags situationer är bara få av många, kanske är det ingenting, kanske speglar dom bara vad vi är står & är. Människo natur. Det enda jag vet är att hur jag än prövar att beskriva vad jag dagligen upplever så går det inte för det är så många mellan lager & man måste uppleva det genom att leva det. Blickarna, hållningarna, kommenterarerna dom är små men många & konstanta. Dom låser mig, dom gör att jag inte är fri i mina valg (trots att man säger att jag är den friaset kvinnan på jorden). För jag måste hela tiden parrera konsekvensen av min val & vem jag är så dom inte får konsekvenser eller följder som jag inte önskar. 

 

Så jag sväljer dom, lever med dom, hatar dom, blir ledsen av dom, stressar med dom, fördömmer dom, parerar dom, kommenterar dom, speglar dom, drömmer om dom, förstår dom. Men hur jag än vänder & vrider på kommentarerna & vardags upplevelserna så är jag inte fri från dom, om det är mig eller samhället....

 

Då har vi inte berört dom vulgära delarna av alla sjuka kommentarer eller erbjudanden man får utanför vardags situationer. Eller fakta som att jag känner x-antal kvinnor som har blivit våldtagna, eller nästan blivit själv. Eller blivit utsatt för direkta sexualla trakasserier. Kvinnor i mitt liv & jag själv som hamnat i hotfulla/ trussel situationer med slag & sparkar, knivar, fysisk övervåld. Skammen skulden & rädslan... utan hopp att det finns något jag kan göra för att ändra det, då vardags konsekvensen blir för stor att hantera när man bara vil läka & glömma. Trauman för stora för att parera i tillgägg till kampen om att gör det rätta i det större perspektivet. 

 

Ett litet perspektiv i den fri delen av värdlen. Dimentionern är så många & förståelsen igen så liten.... Men tanken är fri är den inte?

 

MFD

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.08 | 01:33

Ein vakker og vond tekst, ein tekst som gir gjenkjenning og gjenklang, tankevekkande, og vemodig.

...
18.06 | 22:11

Giving is the key........,to living!
Film: Hidden figurer!!!
Klem

...
12.05 | 11:54

Är manniskan skapelsens krona med SKAPARENS unika uppdrag,
anpassat för varje individ?
Om inte Gud finns är allt tillåtet! Dostojevskij
i Bröderna Karamansov

...
12.05 | 11:52

Vad är en människa? Ett socialt djur? Djur? Djurriket har hierarkier!
Den svage går under sen går utvecklingen vidare...Det är utveckling enligt
socialdarvinism

...
Du liker denne siden