Blogg

Etik-etten

"Ja, jag läser oxå om hon Magdalena i avisen..."

 

De sista dagarna har jag haft vackra samtal med finste människorna om hur vi blir bemött & bemöter varandra & vad som ligger i det. 

Jag har sista tiden varit upprörd i mitt innre över att måsta förhålla mig till pålagda beteenden & attribut andra människor menar jag står för, eller menar i vissa falla tom. jag är. Eller i mitt eget huvud dom menar att jag är, utifrån sitt egna stå sted. Den personen dom menar att jag är eller pratar med mig som om jag vore, är inte mig. Det är vem dom tror att jag är, eller tror sig har förstått att jag är. Annars hade dom kanske måstat omvärdera sig själva & sin syn på omvärlden.

 

För det är precis det... den där överföringen av tolkningen av vem en person är eller vad som sker i situationer det ofta uppstår missförstånd eller otydlighet.

 

Vi har alla hört om barnet som blev kallad dum & blev behandlad dum & någonstans på vägen blev han dum... Men så var han i grunden ett geni.

 

Vad som sker inne i mig när någon behandlar mig utifrån sin tolkning av vem jag är istället för att lära känna mig för vem jag är (av alla olika grunder det kan ske) är att jag blir förbannad & sårad. 

För vad har jag egentligen för alternativ?

-Låtsas vara den personen dom behandlar mig som? Ytliga samtal för mig, givande samtal för dom?

-Försöka visa vem jag är & vad menar. Vilket ofta inte finns tid eller rum för när dommen redan har fallit. 

-Förklara vem jag "egentligen" är? Hur förklara för någon vem man är. Vem klarar det speciellt när vi alla bara förstår varandra utifrån oss själva & inte från någon annans perspektiv.

 

Jag vet inte... det är väl här frustrationen som ser ut som ilska kommer ut. Så kan det tolkas som jag är arg, men egentligen är jag frustrerad, ledsen & besviken. 

 

Men allt detta förutsätter ju att någon verkligen vill veta vem man är & att man vet vem man själv är.

Kanske det är så att vi bara vill veta vem vi själva tycker att de andra är. Då Behöver vi ju inte använda så mycke tid & engagemnag för att veta något mer om någon. För vi vet ju redan det vi vet & det är nog. 

 

För att förstå någon annans språk tar tid & engagemang. Något dom flesta av oss har lite av, eller väljer att lägga på andra saker. 

 

Min fråga blir då enkel. Varför kan vi då va så snabba & hårda på att dömma varandra, som om vi kände varandra.

 

Personligen blir jag låst & stängd när detta fenomen kommer upp. Vilket kunde uppfattas som hårt, kall, otillgänglig, överlägsen & arrogant. Men egentligen är det så enklet att jag inte vet vad jag ska säga eller göra när någon anna har bestämt vem & vad jag är.

 

Så snälla inte  va så snbba på att dömma varandra för hårt, verken handling eller person kanske går under de ettiketter du förstår dom som.

 

MFD

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.08 | 01:33

Ein vakker og vond tekst, ein tekst som gir gjenkjenning og gjenklang, tankevekkande, og vemodig.

...
18.06 | 22:11

Giving is the key........,to living!
Film: Hidden figurer!!!
Klem

...
12.05 | 11:54

Är manniskan skapelsens krona med SKAPARENS unika uppdrag,
anpassat för varje individ?
Om inte Gud finns är allt tillåtet! Dostojevskij
i Bröderna Karamansov

...
12.05 | 11:52

Vad är en människa? Ett socialt djur? Djur? Djurriket har hierarkier!
Den svage går under sen går utvecklingen vidare...Det är utveckling enligt
socialdarvinism

...
Du liker denne siden