Blogg

Konst plats

Torill Berger Falk stäler ut sin porträtt utstillning "True Faces" denna månaden i Spinae Companys lokaler. Jag har fått äran att vara modell på ett par... Face of or show you´re true face... if you dare.

 

Tänker dagligen på vad konstens plats i samhället är & vad den har varit, & hur man ser på den. 

 

Jag har ju privilegiet att driva mitt egen konst center med performing arts som huvud bas men både Nathanael Larsson & jag startade väl konseptet på Spinae i grund för att vi inte önskade eller kunde välja bara en konstform utan vill röra oss i flera konst rum.

 

Då vi båda är utbildade dansare så faller det sig naturligt att det är det så som folk ser oss. Så fungerar ju samhället att vi delvis är vad vi utbildar oss till. Men sanningen är ju att vi alla är så mycket mer oavsett vilken ettikett vi har.

 

Både jag & Natahanel ÄR multikonstnärer & har inga problem med att fortfarande vara vassare & duktigare inom vissa konst fält & passligt duktiga på andra & experter på några. Jag gillar det. Dansa , sjunga, regissera, göra musik, skriva, måla, designa, sy, bygga & koregrafera. Att dansa ä min kunskaps bas & det kan kan jag otroligt bra (säger min utbildning) & det jag inte kan lika bra kan jag bli bäst på genom att göra det om & om & om igen tills jag kan det tillfredställande bra.

 

Idag styrs dom flesta konst & scen center med statligt stöd eller starka sponsorer. Det gör inte vi. Vi går runt på vår publik. Vi driver kurser, har extra jobba, frilansande, säljer konst projekt, jobbar som reggisörer & koreografer på olika föreställningar, & musikvidiora, småfilmer, producerar m.m. Vi är helt enkelt helt sjukt kreativa. För att överleva för vår passion & vår konst "tro".

 

Det händer att vi ibland får tid till att skicka in söknader 1/100 responser får man tillbaka posetiva. Om nu tid är pengar i denna sök världen förlorar jag per idag mer på att söka konststöd, om man nu inte är i konst fiffen inom en eller annan konst art, eller känner någon som känner någon som kan gå i god för sitt arbete.

 

Så skjut mig... (vilket de flesta av mina konst vänner gör när jag tänker dessa tankarna) för det är något i mig som ofta tänker? Om du har en publik som älskar dina verk är det inte så att man överlever som konstnär? Då är ju premisserna på det vi "säljer" samma som övriga marknaden av tillgång & efterfrågan?  

Så jag kan förstå när någon från samhället oavsett satus, ifrågasätter kommunerna till att lägga

1 000 000 kr på konst verk i ett offentligt rum när skolan & hälsoinstanser sliter. Det är ju bak vänt...? Eller?

 

Ett litet sido spår: Jag jobbade inom den komunala kultursektorn & hade haft en uppsättning där budgetten låg på 400 000 kr som inte är så mycket för en stor produktion. 40 000 kr blev överskottet som gick direkt in i hälsoväsendet... Tur att vi inte sa det till den privata sektorn som stod för de största sponsringen av projektet. (Det var i alla fall det som sas runt politiker bordet) ..... demokrati i sitt bästa.

 

För min syn på konst är nog sådan att den må få lov till att inte ägas av någon & vara en spegel av det samhälle vi lever i nu. Inte alltid att det måste vara tunga teman men att det är född från vår nu tid som en reflekton i tanke & färger & former. Då tänker jag inte bara på wall art... Men att det som blir presenterat fylller någon form av funktion i samhället. Påverkar oss & utvecklar oss, eller ibland får oss att vila så vi blir starkare. Så jag förstå att  många ser på konstnärer med konstnär stipend som onödigt när & om konstnärer tror det är en mänsklig rättighet att få leka utan att ge något tillbaka till samhället. Vi alla har en plats & måste ta ansvar för den.

 

Så till min egna publik & kritiker jag vill få fortsätta att spegla & belysa saker i vår värld som berör eller glöms bort, eller från ett annat perspektiv. Men glöm inte att jag är bara en spegel det är inte alltid min person & min personliga åsikt som blir presenterad i mina verk & konst. Döm mig & döm mig hårt så jag är i konstant utveckling för oss alla & vår historia.

 

Till mina konstnärs vänner om vi inte har en publik eller om den minskar kanske vi borde bli bättre eller bli kreativare i vår presentation. För det finns en sanninga i att många i vår publik inte förstår varför just en av oss skulle få lov till att "leka" bort livet med statligt stöd & stipend när ingen anna får det. Så va bra, bättre & bäst så vi förtjänar en plats i samhället så dom inte kan leva utan konsten! Gör oss oersättliga!

 

Länge leve "Freedom of art to be smart"

 

MFD

 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.08 | 01:33

Ein vakker og vond tekst, ein tekst som gir gjenkjenning og gjenklang, tankevekkande, og vemodig.

...
18.06 | 22:11

Giving is the key........,to living!
Film: Hidden figurer!!!
Klem

...
12.05 | 11:54

Är manniskan skapelsens krona med SKAPARENS unika uppdrag,
anpassat för varje individ?
Om inte Gud finns är allt tillåtet! Dostojevskij
i Bröderna Karamansov

...
12.05 | 11:52

Vad är en människa? Ett socialt djur? Djur? Djurriket har hierarkier!
Den svage går under sen går utvecklingen vidare...Det är utveckling enligt
socialdarvinism

...
Du liker denne siden