Blogg

Grattis till alla Snippor & Snoppar

Då va Kvinnodagen här igen & jag noterar mig den lokala debatten & tankar på Stord, jag ser på vad Sverige lägger vikt på i sina tankar & tycken & skillnanderna mellan det & disskusjonerna i övriga Norge.

På Stord har jag mer eller mindre fått en stark Femenist ettiket som jag gärna lever upp till, men de som känner mig gott vet oxå att jag har kvinnor runt mig, min vackra syster är en av dom. De kvinnor som har ännu mer kunskap & värdighet i sina femenistiska vardags tilltag. Som faktiskt rent historiskt & strukturmässigt kan bryta ner vad den femenistiska debatten faktiskt egentligen handlar om.... 

 

För mig i enkelhet så är vi alla eller borde vara feminister, det är inget extremt eller radikalt utan en självklarhet & något som är en naturligdel för mänskligheten & jämställdheten som i utgångspunkt inte är något hot utan något som gynnar oss alla. 

 

När jag fick mina två små pojkar tänkte jag på deras privilegie, som föds som det man tilltalar som "den priviligerade vita mannen" Redan här hör jag & ser jag att många ramlar av lasset & inte vill definera något som eventuellt kan hota deras existens... Vilket är lika banalt som det låter enligt min mening & många gånger handlar om okunskap.

 

Men vad jag har förstått, delvis till ära åt men kyrkliga bakgrund, där vi i min barndom gick & "knackade dörr" med "Traktater" (skriv med budskapet om Jesus & frälsning) för att spre det "Glada budskapet". Lite som vi ser jehovas vittne fortsatt göra idag...

Så det jag har förstått är att oavsett vilket budskap du har är det ganska dummt att "trä budskapet över huvudet på folk" för då lyssnar dom i alla fall inte & får ganaska snabbt hållningen att se bort. 

Se den andra partens sida... vem det än kan vara, kvinnor eller män, gamla eller unga, människor med olik etnisk bakgrund. För inte förren vi förstår vem vi pratar med & vart dom kommer ifrån kan vi nå fram med vad vi önskar få dom att förstå eller öppna sig för en ny eller gammal tanke. Eller mötas på en gemensam grund.

 

Så jag är tacksam & stolt för att jag lever med mina bröder som lätt kan kalla sig femenister utan att det hotar dom & mina små killar som lever runt våra små & stora tankar. Män som i min vardag på riktigt är öppen för tanken om att feministiska tankar & idiologier. Eller att små killarna har en pappa som vill vara med dom lika massa som jag & gladeligen snor livet upp & ner för 50/50 i vårdnad & ansvar & har älskat varje minut av att byta blöja & vaska hus & kläder & samtidigt är i fullt arbete som så många kvinnor gör.

Män som inte bara tänker att feminism är för kvinnor utan att det gynnar oss alla vi ett helhets perspektiv & att de kvinnliga vardags kamperna fortfarande är existerande. I allt från idrottens "Du spelar som en jenta" till köns stympning & kvinno ideal eller delad vårdnad eller föräldra ledighet, de kulturella religions kamperna, vardagens arbetsmängd på jobb & i hem & så mycke mer. Vad som är samhälls inlärt eller pålagt eller uppfostrats inni... Män som ser & förstår & gør en skillnad i min vardag.

 

Benjamin 6 år kommer hem med sitt LÅNGA blonda hår:

-Mamma, idag sa den där gutten det igen. Han kallade mig HO,den jento. Vet han ingenting eller Guttar kan ha långt hår & vi föds ju alla HEN. OMG! (så himlade han med ögonen & log)

 

Jag log oxå... I en blandning av att jag har en kille som vägrar klippa sig i ett samhälle där de flesta killar har kort hår. Så blev jag stolt att han vågar stå upp för sig själv & vara den han är, där han ser världen som neutral oavsett kön. Jag kan bara hoppas att det växer inne i honom & oss alla. Att oavsett om vi har snopp eller snippa så är vi lika & att varje situation vi möter är det en mänsklig rättighet att få var & behandlas lika oavsett kön eller etnisk bakgrund. 

 

Så för mig handlar 8 Mars precis om detta en gemensam jämställd grund som vi alla kan stå på tillsammans.

 

Så till alla kvinnor & män & hen Gratulerar med dagen Kjærlighet

 

MFD

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Arna Vik Misje | Svar 08.03.2016 12.07

Nydeleg og klokt tenkt og formuleft Magdalena! Til lukke med dage til deg☺Klem frå Arna

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.08 | 01:33

Ein vakker og vond tekst, ein tekst som gir gjenkjenning og gjenklang, tankevekkande, og vemodig.

...
18.06 | 22:11

Giving is the key........,to living!
Film: Hidden figurer!!!
Klem

...
12.05 | 11:54

Är manniskan skapelsens krona med SKAPARENS unika uppdrag,
anpassat för varje individ?
Om inte Gud finns är allt tillåtet! Dostojevskij
i Bröderna Karamansov

...
12.05 | 11:52

Vad är en människa? Ett socialt djur? Djur? Djurriket har hierarkier!
Den svage går under sen går utvecklingen vidare...Det är utveckling enligt
socialdarvinism

...
Du liker denne siden